Sieraden

Ik probeer met het zelfstandige werk wat ik doe zo veel mogelijk mijn creativiteit te stimuleren. Om deze reden heb ik ervoor gekozen om alleen maar uniek werk te maken. Hier zie je de unieke sieraden die ik in de afgelopen jaren voor klanten heb gemaakt.

Trouwringen

Trouwringen

Deze set trouwringen gaf mij een bijzonder leuke uitdaging. Dit koppel had heel veel gemeen maar hun smaak in trouwringen viel daar niet onder. De dames ring mocht wel wat meer abstract en de heren ring wilde hij juist weer wat strakker. Na overleg en een aantal verschillende ontwerpen zijn we uiteindelijk samen uit gekomen op deze ontzettend toffe set trouwringen. Ik ben erg tevreden over het ontwerp waarin toch nog enige cohesie is terug te vinden. Door in beide ringen het diagonaal, de afwerking en materialen terug te laten komen is het toch nog een erg bijzonder en bijpassend paar trouwringen geworden.

De Lotus

De deurbel gaat, een wat oudere doch net geklede man komt binnen en begroet me. Met een kopje koffie erbij gaan we zitten en op ons gemak beginnen we een gesprek. Hij heeft een fluwelen stoffen siertas bij zich en haalt hier een nog sierlijkere keris uit. Zo! Zegt hij terwijl ik een museumstuk in mijn handen krijg. Hier zit een gat en daar wil ik graag een ornament voor hebben. Het was een heel bijzondere keris. Uit het olifanten ivoren schip komt een lemmet van damascus staal (wahyu tumurun). De complete schede gemaakt van suasa een goudlegering, versierd met allerlei ornamenten. Een van die ornamenten is bijvoorbeeld een naga versiering met een roosdiamant er in. Het handvat is gemaakt van potvisivoor en gedateerd rond het jaar 1300. In eerste instantie was ik verbaasd en eerlijk gezegd ook enigszins overdonderd. Stel je toch eens voor dat je iets fout doet met zo’n bijzonder stuk. Maar al snel wisten we samen uit te komen op een optie die ons beide beviel. Het zou een bloem worden. Hoe en wat wist ik nog niet helemaal dus ik vroeg hem mij wat tijd te geven om de bloem te ontwerpen. Uiteindelijk werd het deze bijzondere lotusbloem, samengevoegd met de robijn die de klant er graag in verwerkt wilde zien, deze gezet in de stampertjes van de bloem. De Lotusbloem groeit van origine uit moerassen en modder maar is zelf bijzonder schoon en mooi. Om deze eigenschappen wordt de bloem gebruikt als een teken van reinheid en wedergeboorte. Ik heb hiervoor gekozen omdat het goed paste binnen het algehele thema van de florale versieringen die al te vinden waren op het schip en de schede van de keris. Het was een bizarre en onwaarschijnlijk bijzondere opdracht en ik ben ontzettend trots op dit resultaat.

De Lotus
Prinses

Prinses

“De ring is voor mijn vriendin, die een ontzettende Disney fan is.” Hij wil haar ten huwelijk gaan vragen tijdens de elfia. Daar staan ze samen met hun eigen harry potter stand en dat is het evenement wat voor hun allebei veel betekenis draagt . Ik krijg allerlei voorbeelden opgestuurd van ringen die opgebouwd zijn uit sierlijk draadwerk. Wel of geen steen en welke kleur dan? Ik kom uiteindelijk uit op een schetsontwerp wat ik naar de klant toe stuur. Deze vind hij meteen helemaal fantastisch, uiteindelijk besluiten we samen dat ik de ring ga maken uit witgoud waarin een lab grown saffier gezet wordt. Het eindresultaat is een prachtige sprookjesachtige ring, de zetpootjes waar de steen in rust ontstaan vanuit de uiteinden van dit uit een stuk doorlopende stuk witgouden draad.

Naamring multicolor

Geïnspireerd door een eerder gemaakt ontwerp kwam ik samen met deze Belgische klant uit op naamring van een flink formaat. Rondom staat de voornaam in Roségoud en de achternaam en de resterende ring is gemaakt vanuit gegoten geelgoud. Bij deze ring heb ik een nieuwe methode weten te verzinnen om de letters en uitlijning uiteindelijk zo strak mogelijk te kunnen solderen. Erg leuk om (zelfs met mijn kritische blik) te kunnen zien hoe dat soort handige tools voor een steeds mooier wordend eindproduct zorgen.

Naamring multicolor
Balk ring

Balk ring

Een ontzettend stoere ring gemaakt voor een vriendin van mij. Ze heeft er even voor gespaard maar uiteindelijk was het dan zover. Haar eigen echte handgemaakte gouden ring, helemaal naar smaak. Samen spraken we allerlei opties door en uiteindelijk kwamen we uit op een prachtige ring. Een gladde ring met een strakke, haaks gevijlde rechthoekige balk. Compleet gladgepolijst straalt het geheel een modern uiterlijk uit. Tijdens het dragen valt het licht op de verschillende vlakken en is het echt een eye catcher. Het resultaat past goed bij de klant en haar wensen.

Drakenring

De afgelopen periode ben ik (gelukkig) druk bezig met allerlei projecten! Dit is er een van waar ik bijzonder trots op ben. Een opdracht die me nieuwe uitdagingen bood en waardoor ik heb leren werken met een voor mij nieuwe 3D software, Zbrush. Op een boetserende wijze kan ik in een computer programma kleien tot ik de gewensde vorm heb. Deze klant was een fan van een spel waarin een logo op een banner van een bepaalde groep erg veel belang had. Dat logo was een Ouroboros ring met in plaats van de traditionele slang een draak die in zijn eigen staart bijt. Deze heb ik vanuit volledige vrijheid mogen ontwerpen en heb ik hierna laten gieten in zilver. Het zilver is geoxideerd en daarna gepolijst.

Drakenring
De naamring

De naamring

Een heel uitdagend en ingewikkelde opdracht. Voor deze klant heb ik zowel het ontwerp als het eindresultaat gemaakt. Ze wilde graag een hele grote opvallende ring en dan het liefste een waarin de namen en de geboortedatums van haar kinderen in terug zou komen. Mijn uiteindelijke ontwerp is zo gemaakt zodat deze twee elementen juist dus ook een belangrijke hoofdrol speelden als sierelement. De ring loopt van de achterkant naar de voorkant uit steeds iets breder en hoger. De basisring zelf is in een 3D teken programma gemaakt en deze heb ik laten 3D printen in was waarna het uit gegoten is in witgoud. De namen in de ring zijn gemaakt uit geelgoud en rosé goud. Dat dit een uitdaging was is een understatement. De brander die ik gebruikte bleek niet sterk genoeg dus moest ik ook meteen een nog professionelere brander bijkopen. Het voordeel van een veel betere brander, een tevreden klant en flink wat nieuwe ervaringen hou ik er gelukkig wel van over!

Slechtvalk met duif - Sieraden set

“Eigenlijk maakt het me niet uit wat voor een sieraad. Als onderwerp en afbeelding graag de slechtvalk.” De vrouw had als hobby het kijken naar slechtvalken en hun nesten. Een sieraad met een slechtvalk dus. Ik ging aan de slag en begon met het bestuderen van afbeeldingen van slechtvalken. Het leek mij heel toepasselijk om een slechtvalk in actie neer te zetten, tenslotte was het een roofvogel. Ik tekende een slechtvalk die jagend op een muis afraast. Een set bestaande uit een hanger en een broche vond ik wel aardig. De muis positioneerde ik op een tak. De vrouw was erg ingenomen met het ontwerp maar voegde er wel aan toe: “Slechtvalken jagen niet op muizen maar op duiven.” Met alle liefde veranderde ik de muis in een duif. De vrouw was blij met het resultaat: een sieradenset bestaande uit een zilveren hanger met een jagende slechtvalk en een zilveren broche met een duif op een met de hand gesmeed messingen takje.

Slechtvalk met duif - Sieraden set
Verlovingsring met Amazoniet

Verlovingsring met Amazoniet

“Hee Marijn, Alles goed? Geen corona? Ik wil een ring laten maken, die moet echt helemaal van de grond af gemaakt worden.” De klant had een ruwe Amazoniet waar hij graag een ovale steen uit geslepen wilde hebben. Ik heb hem uitgenodigd om bij mij thuis samen eens te kijken of we de steen geslepen kregen met mijn gereedschap. Dit lukte goed en er ontstond een prachtige steen vanuit de groffe basis. De ring bestaat uit een dunne scheen met een handgemaakte zetkast, de scheen heeft een licht hamerslag patroon en hierna heb ik het geheel gepolijst. Deze eigenzinnige en prachtige verlovingsring met een persoonlijke steen is het resultaat.

Schedelringen

“Ik wil dat je een gouden skull ring maakt. Zo’n schedelring als Sylvester Stallone draagt in de film The Expendables.” De klant was in dit geval een goede vriend van me; een uitdagende opdracht en om die reden extra spannend. Inspiratie voor de skull ring wilde ik halen uit het Mexicaanse feest ‘Dios de los Muertos’. De aparte stijl van ‘De Dag van de Doden’ paste bij de gedachten die de vriend had over de uitstraling van zijn skull ring. Om het nog abstracte concept te visualiseren maakte ik eerst een wassen model van de schedelring. Met was kun je lekker modelleren en je ziet direct de juiste verhoudingen. Ondertussen had ik ook uitgerekend hoeveel gewicht aan goud er in deze skull ring zou gaan. Dat bleek meer dan de vriend voor ogen had. Uithollen van het wassen ontwerp bracht de oplossing. Van dit ontwerp maakte ik een mal om hierin een perfect gouden afdruk te gieten. Het resultaat was een prachtige schedelring; een unieke blikvanger die de vriend uitsluitend draagt bij zeer bijzondere gelegenheden.

Schedelringen
Hanger nuka cola

Hanger nuka cola

“Wat kost dat nu… zo’n zilveren ketting met hanger?” De man bleek een enorme fan van het spel Fallout, een post-nucleaire apocalyptische game waarin je moet zien te overleven. Waar ik trouwens zelf ook aardig bekend mee was dus dit hadden we gemeen. En dat kwam heel goed uit. Hij vertelde wat hij voor ogen had en gaf me na mijn verhaal complete vrijheid voor een zilveren ketting met hanger. Dé ideale situatie voor een maker! Ondanks dat ik Fallout redelijk goed kende, dook ik toch nog even dieper in het verhaal. Uiteindelijk koos ik als basisvorm een kroonkurk met het logo van Nuka-Cola uit Fallout - met de kroonkurk van het fictieve Cola-merk kun je aankopen doen. Aan de achterzijde koos ik voor de New California Bear, het logo met de tweekoppige beer uit de game Fallout New California. De hanger tekende ik eerst uit in 3D-software waarna ik het printte met mijn ultimaker. Daarna goot ik het ontwerp in zilver volgens de Delftse gietmethode. Een aardig klusje, een fraai resultaat en een blije klant.

Trouwringen

Ik kende de man van de middelbare school, zo grappig. Jarenlang niet gesproken en ineens krijg je een berichtje. Hey! Alles goed? Jij was goudsmid toch? Na een kort WhatsApp gesprek bleek dat hij ging trouwen en hij aan mij had gedacht voor de trouwringen. Superleuk om zoiets te horen natuurlijk. We spraken af om eens met een kopje koffie het te hebben over wat ze nou precies wilden. Hier kwamen wat 3D ontwerpen die ze een beter beeld gaven van mijn idee. De man was meteen al verkocht en na wat kleine aanpassingen was dit bij de vrouw ook het geval. De Dames ring is een geelgouden 3D geprinte ring. Omdat haar vriend een muzikant is, is er een gitaartje in verwerkt hiernaast staat zijn naam en de trouwdatum er ook in gezet. Deze geelgouden ring is hierna samen vast gesoldeerd aan een dunne witgouden ring waarbij er rekening is gehouden om in de toekomst nog diamantjes er bij in te kunnen laten zetten. De heren ring is een zilveren gesmede ring gecombineerd met een gladde en strakke geelgouden ring. Aan de binnenzijde van deze ring staat een peertje, een persoonlijk symbool voor het stel en hier naast staat haar naam in het Arabisch. Twee ontzettend persoonlijke ontwerpen op maat en smaak gemaakt.

Trouwringen
Bedel zuiger

Bedel zuiger

Deze man wist wat hij wilde, een zuiger! Een onderdeel van een verbrandingsmotor. Hij had een oude bedel, ooit, lang geleden cadeau gekregen van een goeie vriend. Die zou hij mij wel opsturen als zijnde voorbeeld. In eerste instantie wilde hij een gouden replica van het zilveren voorbeeld, ik wist hem ervan te overtuigen dat ik een betere optie had. Ik was er namelijk van overtuigd dat ik dat “beter” kon. Met de toevoeging van geoxideerd zilver en meer detailwerking heb ik mijn best gedaan om de miniatuur wat meer leven te geven. Een Prachtige bedel waar ik immens trots op ben! Later belde de klant mij nog even na om aan te geven dat hij het had ontvangen, dat hij meer dan tevreden was en dat hij alvast aan het sparen was voor de volgende opdracht! Ik zeg, laat die miniatuur gouden motor maar komen!

Kingdom hearts keyblade

“Wat kan ik haar cadeau geven?”, vroeg een goede vriend mij over zijn vriendin. Omdat zij een groot fan is van het spel Kingdom Hearts, besloot hij tot een keyblade ofwel een ketting met sleutel en hart. Sleutels en sloten spelen een belangrijke rol in het spel. De vriend droeg zelf twee acrylaten (soort plexiglas) voorbeelden aan die ik kon gebruiken als leidraad. Ik koos voor de combinatie zilver met messing voor de sleutel en daarbij nog notenhout voor het hart. Relatief goedkope maar zeer zeker sterke materialen. Ook wilde ik spelen met de duidelijke kleurverschillen van deze materialen en het hart afronden met het gouden gevoel.

Kingdom hearts keyblade
Hanger bergen

Hanger bergen

Deze man wilde een cadeau voor zijn vrouw voor hun trouwdag. Aangezien ze beiden erg fan waren van Hiken en klimmen en hij haar ten huwelijk had gevraagd op een berg heb ik in overleg uiteindelijk deze hanger voor ze gemaakt. Het zilver heb ik met de hand gegraveerd en hierna geoxideerd. Dit geeft een zwartige oxidelaag op het zilver en creëert een mooi contrast.

Hanger Flamingo's

De man vroeg mij om een hanger te maken. “Het liefst iets met twee flamingo's die zo'n hart maken op een ruitje of een cirkel.” Ik vroeg of de achtergrond een specifieke betekenis voor hem had of dat het ook goed was om daar iets anders voor te bedenken. “Dat maakt me niet echt uit”, antwoordde hij. Ik maakte twee flamingo's uit zilver met de pootjes van fijn zilverdraad, de lichamen van gezaagd zilverplaat met fijn gedetailleerde gravures. De snavels richtte ik naar elkaar toe. Op de achtergrond plaatste ik een waterlelie waarvan de nerven van het blad overvloeien naar een waterrand. Zo lijkt het alsof de flamingo's in het water staan. Een harmonisch geheel dat zeer in de smaak viel.

Hanger Flamingo's
Antieke ring met zelf gevonden bergkristal

Antieke ring met zelf gevonden bergkristal

Antieke ring met zelfgevonden bergkristal “Denk je dat je hier iets leuks mee kan?” De man overhandigde een bergkristal. Hij had deze gevonden tijdens de vakantie met zijn vriendin en kreeg het idee om het bergkristal in een oude ring die ze mooi vonden te laten verwerken. Een frisse uitdaging! Ik verdiepte me in het bewerken van bergkristallen en enkele theorielessen en drie diamantslijpschijven verder ontdekte ik het geheim van de steen. Eerst sleep ik het bergkristal rond en voegde een facet (platgeslepen gedeelte voor optimale weerkaatsing van het licht) toe. Check! De oude ring had drie parels op een rij die ik heb vervangen door een ronde zetkast waar ik het geslepen stukje bergkristal inzette. Het gehele proces liep niet helemaal van een leien dakje. Op oude sieraden kun je zachtsoldeer aantreffen vanwege eerdere reparaties. Voor de stevigheid en levensduur moet dit soldeer vervangen worden. Zo ook bij deze ring waar ik een aanzienlijk deel soldeer moest vervangen. Maar het resultaat was ernaar: een unieke ring met zelfgevonden bergkristal.

Trouwringen met een twist

Ze gingen trouwen, over drie weken. Of ik daar iets voor kon regelen? Een goeie vriend van mijn baas bij mijn andere part time werk... Zo, dat is pas bijzonder! Een baas die klanten naar jou doorverwijst. Natuurlijk kon ik dit wel maken. Dit paar ringen is gemaakt voor een avontuurlijk stel. Ze ontmoetten elkaar bij de berg die ze beide aan het beklimmen waren. Om dit vast te leggen staan binnen in de ring de contouren van deze berg gegraveerd. Het witgoud maakt een halve draai, wat nog best een spannende onderneming was met zo’n kostbaar stuk witgoud. Het lukte uiteindelijk gemakkelijk om zonder beschadigingen te torderen en het resultaat mag er wezen!

Trouwringen met een twist
Zegelring met familiewapen

Zegelring met familiewapen

“Ik heb een zegelring met familiewapen van mijn vader en ik wil er exact nog zo een.” Het betrof een zegelring met een carneool (roodbruine edelsteen) die is voorzien van een gravure met het familiewapen van de man. De basis van de ring was 18 karaats geelgoud. Met mijn 3D-tekenprogramma toog ik aan het werk en printte een 3D-tekening van de zegelring als een wassen model. Hiervan maakte ik een mal waarin ik het metaal kon gieten om het geheel ambachtelijk af te ronden. Resultaat, een uniek sieraad met een enorme persoonlijke waarde.

Initialen ring

Ze wilde graag een gouden ring met de initialen van haar zoon: PS. De ring mocht vrij breed zijn en een klavertje vier in het ontwerp bevatten. Na een aantal ontwerpen in 3D getekend te hebben, kon ik een ontwerp voorleggen van een roségouden binnenring met een klavertje vier erop gesoldeerd. Waarop een enthousiaste reactie. In de witgouden buitenkant zaagde ik de initialen in en stak ze na met graveerstekers voor een duidelijke weergave van de letters. Het lastige was om de binnenring netjes gepolijst te houden. Na het solderen kan je er namelijk niet meer goed bij met polijstborstels. Het klavertje vier is subtiel verwerkt in het ontwerp en zie je pas als je het sieraad goed bekijkt, precies naar de eisen van de klant. Mijn opdrachtgeefster en ik waren zeer tevreden met het eindresultaat. Een bijzonder symbool dat ze altijd bij zich kan dragen.

Initialen ring

Heeft u een vraag? Neem contact met mij op!

Contactopnemen


Menu